
Po vylisování hroznů se změří jejich sladkost – cukernatost moštu v tzv. °NM. To v České republice udává, kolik kg cukru je obsaženo ve 100 litrech moštu
Suché víno
Víno, které prokvasilo na nízký obsah zbytkového cukru, který smí obsahovat:
a) max. 4 g zbytkového cukru na litr nebo
b) max. 9 g zbytkového cukru na litr, pokud rozdíl zbytkového cukru a celkového obsahu kyselin přepočtený na kyselinu vinnou je 2 gramy nebo méně.
Polosuché víno
Vína se zbytkovým cukrem, který je větší než nejvyšší hodnota stanovená pro vína suchá,
ale nepřesahuje 12 g v litru vína.
Polosladké víno
Obsah zbytkového cukru ve víně je větší než nejvyšší hodnota stanová pro vína polosuchá,
ale dosahuje nejvýše 45 g na 1 litr.
Sladké víno
Vína s vyšším obsahem zbytkového neprokvašeného cukru a to jak senzoricky tak analyticky. Zpravidla se jedná o vína speciální, určená pro dlouhé zrání. Obsah alkoholu je u našich tichých sladkých vín nižší (7 – 11 %, toto je časté u vín slámových, ledových či bobulových výběrů). Dle legislativních předpisů se jedná o víno se zbytkovým cukrem ve výši nejméně 45 g na litr.